در نخستین ماه سال ۱۴۰۴، بازار سرمایه با عبور شاخص کل از مرز ۳ میلیون واحد و ثبت بازدهی ۱۳.۵۳ درصدی، عملکردی برتر نسبت به دیگر بازارهای مالی داشت. آغاز مذاکرات ایران و آمریکا و کاهش تنشهای سیاسی، نقش مهمی در رشد بازار سرمایه ایفا کرد؛ در حالی که بازارهای موازی مانند دلار، طلا و سکه روندی نزولی را تجربه کردند.
اقتصادآنلاین-فرزاد حسنزاده؛ شاخص کل بورس در فروردین ماه در مقایسه با دیگر بازارهای مالی بیشترین بازدهی را کسب کرد.
بازار سرمایه در روزهای معاملاتی نوروزی روندی صعودی داشت، اما از ۱۶ فروردین تا ۱۸ فروردین بازار به شدت نزولی شد. در حالی که فعالان بازار سرمایه ناامید بودند و انتظار تکرار اتفاقات منفی سال ۱۴۰۳ را داشتند – بهویژه اینکه شاخص کل بورس در سه روز معاملاتی مذکور نزدیک به ۲ درصد کاهش یافته بود که ناگهان ورق برگشت.
با اعلام خبر آغاز مذاکرات با ایران از سوی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، تمام نماگرهای بازار سرمایه صعودی شدند. همزمان در بازارهای موازی مانند دلار و طلا شاهد افت قیمتها بودیم.
پس از مثبت بودن دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط در تاریخ ۲۳ فروردین، مرحله بعدی مذاکرات نیز روز گذشته در رم پیگیری شد. با توجه به ابراز رضایت هر دو طرف از نتایج گفتوگوها، بازار سرمایه امروز نیز واکنشی مثبت به این اخبار نشان داد.
شاخص کل بورس در آخرین روز فروردین به سقف تاریخی خود رسید و موفق شد از مرز ۳ میلیون واحد عبور کند.
در فروردینماه، تمامی نماگرهای مهم بازار سرمایه مثبت و صعودی بودند. شاید جالبترین نکته، رشد ۶.۷۲ درصدی شاخص کل فرابورس باشد، چرا که این شاخص در سال گذشته عملکردی بسیار ضعیف داشت و بازدهی آن منفی ۵.۸۴ درصد بود.
همانطور که در نمودار بالا مشخص است، شاخص کل بورس با ۱۳.۵۳ درصد بیشترین بازدهی را در فروردینماه به خود اختصاص داده است. این بازدهی، همانطور که در ابتدای این گزارش نیز اشاره شد، کاملاً تحت تأثیر آغاز مذاکرات ایران و آمریکا بوده است.
یکی از اصلیترین عواملی که در سال ۱۴۰۳ مانع رشد بازار سرمایه شد، وجود ریسکهای سیاسی بود. از همین رو، مذاکرات با آمریکا و احتمال دستیابی به توافق، میتواند به کاهش تنشهای میان دو کشور بینجامد و در نتیجه سایهی ریسکهای سیاسی از سر بازار سرمایه برداشته شود. این موضوع شرایط را برای رشد پایدار بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ فراهم میکند.
بازار سرمایه در فروردین عملکرد درخشانی از خود نشان داد، اما در بازارهای موازی مانند دلار، طلا و سکه شاهد افت شدید قیمتها بودیم.
نکته جالب توجه آن است که با وجود رشد ۱۱.۳۱ درصدی قیمت جهانی طلا، قیمت سکه و طلای ۱۸ عیار در این ماه نزولی بوده است؛ که آنهم به دلیل آغاز مذاکرات ایران و آمریکا بوده است.
در جمعبندی میتوان گفت که با آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا، فعالان بازار سرمایه به آینده امیدوار شدهاند و انتظار دستیابی به توافقی مناسب را دارند؛ توافقی که در نتیجه آن، تحریمهای سنگین آمریکا علیه اقتصاد ایران کاهش یابد و در پی آن، چشمانداز اقتصادی کشور نیز روشنتر شود.
دیدگاهتان را بنویسید