رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان این که دولت به حرف بخش خصوصی گوش نمیدهد، گفت: ۱۲ سال است که مملکت معطل FATF است و معلوم نیست که به چه دلیل تکلیف این موضوع روشن نمیشود. در مورد عدم تعطیلی پنجشنبه پیگیری کردیم و جنگیدیم تا شنبهها تعطیل شود و مجلس هم تصویب کرد، اما مجمع تشخیص این موضوع را رد کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین، محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران در دومین کنفرانس گازهای فشرده ایران با اشاره به برگزاری مذاکرات میان ایران و آمریکا گفت: امیدواریم در مذاکرات به نقطه مطلوبی برسیم و با تشکیل تیم کارشناسی اقتصادی در کنار سیاسیون، مسائل کشور و تحریمهای متفاوت حل شود.
نجفی عرب افزود: کشور ما کشور ثروتمندی است، در حوزه معدن ۷ درصد ذخایر معدنی دنیا را در اختیار داریم. بعضیها میگویند خراسان جنوبی از نظر صنایع معدنی موجود میتواند به دنیا تنه بزند، به این مورد ظرفیت بقیه کشور را هم اضافه کنید.
وی ادامه داد: ۱۰ درصد ذخایر نفت و ۱۷ درصد ذخایر گاز دنیا را داریم و یک درصد از جمعیت جهان را، اما متاسفاته عدد و سهم ما از اقتصاد دنیا عجیب است و این وضعیت ما را شرمنده میکند.
نجفی عرب گفت: در سال ۲۰۱۹ حدود ۲ دهم درصد سهم در اقتصاد دنیا را داشتیم و این رقم در در سال ۲۰۲۴ به ۳۸ صدم درصد رسیده است در حالی که خدای متعال ذخایر وحشتناکی را در اختیار ما قرار داده است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: در صنعت گاز هم که بحث امروز است علی رغم این که در ذخایری گاز مشترک با قطر، هلیوم قابل توجهی داریم، اما هلیوم وارد میکنیم و منابع زیادی را صرف آن میکنیم. البته گفته میشود که برای برداشت آن تکنولوژی پیشرفتهای نیاز است که باید برای تحقق آن از سرمایهگذاری خارجی کمک بگیریم.
وی اضافه کرد: حتی اگر مذاکرات هم به نتیجه نرسد، باید راه موازی را دنبال کنیم و نیروهای خودمان در دانشگاهها تکنولوژی لازم را کسب کنند. این اتفاق در صنعت دارو رخ داده است و قابل انجام است. ضمن این که خرید دانش فنی و تکنولوژی نیاز به دقت و تبحر دارد تا خدای نکرده کلاه سرمان نرود.
نجفی عرب در ادامه گفت: یک روزی برخی مسئولان میگفتند تحریم نعمت است ولی خیلی طول کشید تا حکمرانان ما متوجه شوند که تحریم نقمت است. یک بخش از مسائل کشور مربوط به تحریم است و یک بخش دیگر مربوط به مسائل داخلی است و به حکمرانی برمی گردد و مرتبط با تحریم نیست که بخواهد برای هر چیز ما گیر باشیم.
وی افزود: برای نمونه همین بحث قیمتگذاری دستوری همچنان در ۴۵ سال گذشته حفظ و مانع جذب سرمایه گذاری داخل و خارجی شده است. در صنعت برق ناترازی جدی است، با خشکسالی که امسال درگیر آن هستیم و با خالی بودن سدها پیش بینیها حاکی از ۲۵ هزار مگاوات کسری برق در پیک مصرف است.
وی توضیح داد: ۴۳ درصد برق تولیدی کشور دولتی است و بقیه توسط بخش خصوصی و خصولتی تولید میشود و ۱۰ سال است که گفته میشود که دولت باید فقط رگولاتور باشد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: دولت در حوزه برق با انجام قیمتگذاری دستوری سبب شد تا کسانی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده بودند رغبت خود را از دست بدهند و حتی اورهال هم نکنند.
ام الفساد عدم سرمایهگذاری در صنعت برق، قیمتگذاری دستوری است
نجفی عرب گفت: ام الفساد عدم سرمایهگذاری در صنعت برق قیمت گذاری دستوری است. در آب و گاز هم وضعیت همین است. در جنوب کشور دولت محصول را از تولیدکنندههای آب شیرین کن میگیرد و پول نمیدهد. در صنعت ریلی هم همین اتفاق افتاده است.
وی گفت: در صنعت شوینده آرایشی بهداشتی یک زمانی صابون هم سهمیه بندی میشد، اما الان این صنعت باعث افتخار کشور است، چرا که دولت این صنعت را رها کرد. دولت باید داستان اقتصاد دستوری را جمع کند، با این وضعیت نه خارجیها میآیند و نه داخلیها سرمایه گذاری میکنند.
نجفی عرب عنوان کرد: از سال ۹۰ تا ۱۴۰۳ نرخ تشکیل سرمایه در کشور نصف شده است و میزان استهلاک و نرخ تشکیل سرمایه برابر شده است که این برای کشور خیلی بد است که سرمایهگذاری اتفاق نمیافتد و استهلاک کاور میشود.
به گفته نجفی عرب، طبق رصدهایی که در حوزه بهبود محیط کسب و کار انجام شده حدود ۲۲ درصد این قانون اجرا میشود و دولت در برابر اجرای این قانون مقاومت میکند.
وی با بیان این که درجه مبارره با فساد در کشور ۲۵ از ۱۰۰ است که میانگین جهانی آن ۴۳ است، گفت: در حوزه نظارتی ۱۸ دستگاه نظارتی داریم و با این وجود دزدیهای کلانی مثل چای دبش اتفاق میافتد. این دستگاهها مانع بر سر راه توسعه هستند و باید یک کاسه شوند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: سهم بخش خصوصی در اقتصاد کشور ۱۲ درصد است و ۸۰ تا ۹۰ درصد اقتصاد کشور در اختیار دستگاههای شبه دولتی و خصولتی است که بازدهای مناسبی هم ندارند.
به گفته وی، دستگاههای خصولتی رقیب بخش خصوصی هستند و تا مادامی که رقابت بین دولت و بخش خصوص حل نشود، چالشهای ما پابرجا است.
نجفی عرب با تاکید بر این که دولت به حرف بخش خصوصی گوش نمیدهد، گفت: ۱۲ سال است که مملکت معطل FATF است و معلوم نیست که به چه دلیل تکلیف این موضوع روشن نمیشود.
وی گفت: در مورد عدم تعطیلی پنجشنبه پیگیری کردیم و جنگیدیم تا شنبهها تعطیل شود و مجلس هم تصویب کرد، اما مجمع تشخیص این موضوع را رد کرد. این در حالی است که فقط ما و بورکینافاسو پنجشنبه و جمعه تعطیل هستیم. در مورد تغییر ساعت هم پیگیری کردیم که اخیرا مجلس با آن مخالفت کرد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران در پایان گفت: امیدواریم که مذاکرات موفق باشد و نرخ تشکیل سرمایه در کشور رشد کند و خرید تکنولوژی اتفاق بیفتد. ایران آنقدر پتانسیل دارد که میتواند کل کشورهای منطقه را زیر پا بگذارد.
دیدگاهتان را بنویسید