یکشنبه / ۳۱ فروردین / ۱۴۰۴ Sunday / 20 April / 2025
×

روسای اتاق‌های سراسر کشور در تحلیل وضعیت حاکم بر صدور کارت بازرگانی بر لزوم حل ریشه‌ای مسئله و مقابله با محدودیت‌های قانونی که دولت برای روند تجارت تعریف کرده است، تأکید کردند.

لزوم ساماندهی مجدد فرایند صدور کارت بازرگانی
  • کد نوشته: 13988
  • ۳۱ فروردین
  • 1 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • به گزارش اقتصادآنلاین، روسای اتاق‌های استانی در نشست با اعضای هیات رئیسه اتاق ایران وضعیت صدور کارت بازرگانی که روند صعودی قابل توجهی پیدا کرده است را بررسی کردند. به اعتقاد آنها باید ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های قانونی در روند تجارت رفع شود تا شرایط صدور کارت بازرگانی به حالت عادی برگردد.

    صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ابتدای این نشست به فرازونشیب‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: با وجود همه نوسانات، سعی کردیم نارسایی‌ها و کمبودهای موجود در اقتصاد و جامعه را شناسایی و کاهش دهیم. همه اعضای اتاق‌ها در انجام مأموریت‌ها و تکالیف خود تلاش کردند و این بسیار ارزشمند است.

    او همچنین به تشکیل مجدد دبیرخانه سه اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف اشاره کرد و از نشست روسای سه اتاق با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در روزهای پایانی سال گذشته خبر داد و گفت: مقرر شد هر سه ماه یک بار نشست رئیس مجلس شورای اسلامی با روسای اتاق‌های سه‌گانه برگزار شود.

    رئیس اتاق ایران از دیدار با معاون وزیر صنعت ازبکستان و علاقه‌مندی فعالان اقتصادی این کشور برای سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های مشترک به ویژه در حوزه خدمات فنی‌مهندسی و احداث با فعالان اقتصادی ایرانی، خبر داد و از حضور معاون وزیر کشاورزی عراق در اتاق رشت، افتتاح شعبه مشترک اتاق ایران و ترکیه در ارومیه، حضور سفیر بلاروس در اتاق خرم‌آباد، توسعه روابط اتاق‌های قزوین و ایلام با اتاق‌های بازرگانی کشور عراق، سفر هیات تجاری بیرجند به افغانستان، تلاش اتاق بوشهر برای راه‌اندازی مرکز تجارت ایران در قطر، میزبانی اتاق تهران از هیات تجاری روسیه و تلاش برای تبدیل مرز شلمچه به کریدور ترانزیت بین‌المللی به عنوان تلاش‌های قابل توجه روسای اتاق‌های سراسر کشور در ماه گذشته برای گسترش روابط بین‌المللی نام برد.

    حسن‌زاده درباره مذاکرات ایران و آمریکا نیز، اظهار امیدواری کرد: با تکیه بر تدبیر و عقلانیت، نتایج خوبی برای مردم شاهد باشیم و به دنبال آن بخش خصوصی بتواند رسالت خود را در راستای تقویت تولید و تجارت در سطح عالی ترسیم کند. البته توفیق بخش خصوصی زمانی ممکن می‌شود که دولت اعتماد لازم را به بخش خصوصی داشته باشد و اجازه دهد فعالان بخش خصوصی در عرصه اقتصادی مجدانه حرکت کنند.

    رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تأکید کرد: اعتقاد داریم مشارکت در ترسیم دیپلماسی اقتصادی کشور، رسالت مهم سکانداران بخش خصوصی در این مقطع زمانی است.

    حسن‌زاده با تأکید بر گسترش روابط اتاق‌ها با سطوح مختلف nv دولت، گفت: افزایش ارتباط روسای اتاق‌های استانی با استانداران سراسر کشور در افزایش اعتماد متقابل بین دولت و بخش خصوصی مؤثر است.

    پذیرش FATF یک قدم رو به جلوست

    محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق تهران به نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام که قرار است درباره رویکرد ایران در مواجه با FATF و لوایح پالرمو و CFT برگزار شود، گفت: تصویب برای پیوستن و پذیرفتن این سازوکارهای بین‌المللی یک قدم به جلوست و می‌تواند در کمترین حالت، تجارت با کشورهای دوست و همراه از جمله روسیه، چین و … را هموار و تسهیل کند.

    ایجاد موسسه ضامن کارنه‌تیر در کویت مورد رایزنی قرار گیرد

    سید مصطفی موسوی، رئیس اتاق خرمشهر درباره ازسرگیری صادرات به سوریه طی دو ماه گذشته و انجام صادرات به عربستان و اردن از مرز شلمچه خبر داد و گفت: در تلاش هستیم سطح مناسبات تجاری کشور را با حوزه خلیج‌فارس تقویت کنیم. برای این منظور توجه به ظرفیت کارنه‌تیر بسیار مهم و اساسی است. چراکه استفاده از آن می‌تواند روند تجارت را ارزان‌تر کند.

    او ادامه داد: در کویت موسسه ضامن کارنه‌تیر مشخص نشده است. این موضوع باید از طرف ایران پیگیری شود تا هزینه‌های تجارت به یک‌سوم کاهش یابد. البته همین موضوع در عراق نیز مطرح سات. اگر زمینه استفاده از کارنه‌تیر در این کشورها بهبود پیدا کند، اثرگذاری خوبی در فرایند تجارت ایران در ارتباط با این کشورها دارد.

    تعریف فرصت‌های همکاری مشترک با ازبکستان

    پرهام رضائی، رئیس اتاق کرج از ظرفیت‌های همکاری با ازبکستان بر اساس دیدارها و نشست‌هایی که بین فعالان اقتصادی ایران و ازبکستان، صورت گرفته، صحبت کرد و گفت: این کشور می‌تواند شریک تجاری مناسبی برای ایران باشد. در اتاق کرج با مسئولان اقتصادی و سفیر ازبکستان در تهران نشست‌هایی را ترتیب دادیم و زمینه‌های همکاری را با بررسی کردیم. نتایج خوبی به دست آمد و نباید این فرصت‌ها را از دست داد.

    آفریقا بازاری بکر برای سرمایه‌گذاری و تجارت ایران

    یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز به ظرفیت‌های خالی صنایع در حدود ۷۰ درصد به دلیل عدم کشش بازار و پایین بودن قدرت خرید مردم اشاره و تأکید کرد: در این وضعیت بهترین راهکاری که از طرف اتاق ایران باید دنبال شود، بازارسازی است و بهترین بازار به کشورهای آفریقایی مربوط می‌شود. کشورهای آفریقایی در همه حوزه‌ها به کالا و خدمات ایران نیاز دارند چراکه می‌توانیم محصولات خود را با بهترین قیمت در اختیار این بازار قرار دهیم.

    او از لزوم تقسیم کار بین اتاق‌های استانی برای اجرای پروژه‌های موردنیاز در بازار آفریقا سخن گفت و تأکید کرد: اتاق تبریز برای بسیج فعالان اقتصادی و حضور هدفمند در بازار آفریقا، اقداماتی را انجام داده است که می‌توانیم برای شروع کار مورد استفاده قرار دهیم.

    در ادامه جعفر محرم‌پور، دبیر اتاق تبریز گزارشی از اقدامات صورت گرفته و مدل‌های طراحی شده برای حضور در بازار آفریقا و کشور اوگاندا به عنوان نقطه شروع، ارائه داد.

    سهند شهبازی، مدیر امور بین‌الملل اتاق تبریز نیز به لزوم تأسیس مرکز تجاری در آفریقا اشاره کرد و گفت: این بازار نیروی انسانی جوان، منابع طبیعی غنی، رشد تکنولوژی و بازار بزرگی است و با توجه به این ظرفیت‌ها، مقصد سرمایه‌گذاری و صادرات مناسبی محسوب می‌شود و باید روی آن متمرکز شویم. از طرفی بخش قابل توجهی از نیازهای ایران قابلیت واردات از آفریقا را دارد.

    او کریدور تجارت با آفریقا را دو طرفه توصیف کرد و گفت: برای حضور در این بازار باید یک مرکز تجاری راه‌اندازی و با تکیه بر حوزه کشاورزی، روند فعالیت‌های خود را شروع کنیم. این منطقه از منظر زمین و آب‌وهوا، شرایط بسیار مناسبی دارد و قابل سرمایه‌گذاری است.

    شهبازی همکاری در بخش معدن را نیز مورد توجه قرار داد و گفت: کشورهای آفریقایی روی صادرات مواد معدنی خام برنامه‌ریزی کردند و می‌توانیم با سرمایه‌گذاری و تولید ارزش‌افزوده جایگاه خوبی در این بازار پیدا کنیم. از طرفی کشور اوگاندا را به دلیل موقعیت جغرافیایی، زمین حاصلخیز، میانگین بارش بالا، نیاز به زیرساخت، وجود نیروی انسانی و منابع معدنی غنی انتخاب کردیم تا کار خود را در آفریقا از این کشور آغاز کنیم.

    مدیر امور بین‌الملل اتاق تبریز از لزوم تأسیس مرکز تجاری در اوگاندا سخن گفت و آن را برای حضور فیزیکی ایرانیان در این بازار به منظور بررسی بازار و ارتباط مستمر و مؤثر با فعالان اقتصادی این کشور ضروری دانست.

    در این ارتباط کیوان کاشفی پیشنهاد داد: برای پیگیری و شروع همکاری‌ها، کمیته‌ای را به ریاست قدیر قیافه، نایب‌رئیس اتاق ایران که نظارت راهبردی بر امور بین‌الملل را نیز به عهده دارد، تشکیل و اقدامات اولیه و مطالعات لازم را انجام دهیم. این حرکت بسیار مهم و ارزشمند است و باید هماهنگ حرکت کنیم.

    اعزام هیات ۳۵۰ نفری از کشورهای آفریقایی به ایران برای حضور در اجلاس آفریقا

    امیر کشانی، رئیس اتاق اصفهان گفت: ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت اجلاس آفریقا در تهران و اصفهان برگزار می‌شود. هیاتی برابر با ۳۵۰ نفر از وزرای بازرگانی، روسای اتاق‌ها، تجار و فعالان اقتصادی کشورهای مختلف آفریقا از حوزه معدن، فولاد، صنایع لوازم خانگی، مواد شیمیایی، پتروشیمی و گردشگری به ایران سفر خواهند کرد.

    چالش صدور کارت‌های بازرگانی باید ریشه‌ای حل شود

    کاشفی در بخش دیگری از سخنان خود به رونق گرفتن صدور کارت بازرگانی و شبکه‌سازی‌هایی برای صدور کارت‌های بازرگانی به منظور واردات و صادرات اشاره و تأکید کرد: این مسئله مورد توجه سازمان‌های نظارتی قرار گرفته و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز روی اصلاح آیین‌نامه متمرکز شده است. در مقابل اتاق ایران دریافت کارت عضویت را بر دریافت کارت بازرگانی مقدم می‌داند و اعتقاد دارد باید کارت‌های عضویت و بازرگانی با شرایط خاصی صادر شوند.

    او ادامه داد: آمارها نشان می‌دهد شیب صدور کارت بازرگانی در همه استان‌ها صعودی است و در کل در سال ۱۴۰۳ بالغ‌بر ۳۵ هزار و ۶۷۵ کارت اولی، صادر شده است.

    کاشفی خاطرنشان کرد: تا زمانی که اختلاف نرخ ارز وجود داشته باشد و تعهد ارزی دنبال شود، مشکل حل نخواهد شد. اصلاح آیین‌نامه و سخت کردن مسیر برای دریافت کارت بازرگانی راه‌حل نیست چون بالاخره مسیر دریافت کارت پیدا خواهد شد.

    درباره همین موضوع نجفی‌عرب گفت: این مقوله به روند سامانه جامع تجارت مربوط می‌شود، البته باید متوجه باشیم که تمام ابعاد و زوایای موضوع، بررسی شود.

    علیرضا خامه‌زر، رئیس اتاق بیرجند تعیین سقف کارت اولی‌ها در روند تجارت را چالش‌زا دانست و تأکید کرد: برای همین بسیاری مجبور به استفاده از کارت‌های اجاره‌ای می‌شوند تا بتوانند بیشتر از سقف تعیین شده تجارت کنند. از طرفی تخصیص ارزها هم محدود بوده و برای دریافت ارز بیشتر، فعال اقتصادی از کارت‌های اجاره‌ای استفاده می‌کند پس قوانین موجب می‌شوند افراد به این سمت بروند.

    قاسم کریمی، رئیس اتاق ارومیه افزایش تعداد کارت‌های بازرگانی را تهدید نمی‌داند و ۷۰ هزار کارت بازرگانی برای ۹۰ میلیون جمعیت کشور را آسیب نمی‌بیند.

    خورشید گزدرازی، رئیس اتاق بوشهر از لزوم حفظ منافع فعالان اقتصادی صحبت کرد و گفت: اتاق ایران باید برای حل ریشه‌ای مشکل راه‌حل ارائه دهد و محدودیت‌های قانونی برای کارت بازرگانی و تعیین سقف‌ها را حذف کند. تا زمانی که این محدودیت‌های قانونی وجود داشته باشد، مشکل صدور کارت‌های اجاره‌ای حل نمی‌شود.

    محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز از لزوم احیای شورای عالی صادرات و در اولویت قرار گرفتن سیاست‌های تجاری سخن گفت. او تأکید کرد: بانک مرکزی نمی‌تواند مسئول تعیین سیاست‌های تجاری کشور باشد، چراکه این مسئولیت فراتر از مأموریت ذاتی اوست.

    او پیشنهاد داد: در کنار تلاش برای در اولویت قرار دادن سیاست‌های تجاری و خروج بانک مرکزی از این حوزه، باید سازوکار حمایت از تجار خوشنام و جانشین‌پروری در اتاق‌ها و ایجاد بانک اطلاعاتی قوی برای شناسایی فعالان اقتصادی خوشنام را در اتاق، دنبال کنیم.

    حمیدیان آموزش در روند دریافت کارت بازرگانی را نیز ضروری دانست.

    عبدالله مهاجر دارابی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران تصمیم دولت را عامل چنین وضعیتی در صدور کارت بازرگانی عنوان کرد و گفت: امروز دستگاه‌های نظارتی ورود کردند و اهلیت افراد را مورد توجه قرار دادند. دولت زمینه‌ساز فسادی شده و سعی دارد مشکلات به وجود آمده را حل کند. بنابراین اتاق‌ها باید کمک کنند و برای حل این چالش همراه باشند.

    در نهایت حسن‌زاده تصریح کرد: در کشور شرایطی شکل گرفته که زمینه سوءاستفاده توسط عده‌ای را فراهم کرده است. از طرفی اتاق ایران بارهای تأکید و طی نامه‌نگاری‌هایی به مسئولان کشور، اعلام کرده است تا زمانی که اختلاف نرخ ارز وجود داشته باشد و تخصیص ارز طولانی‌مدت صورت گیرد، شرایط همین است.

    او تأکید کرد: کارت بازرگانی بار مالی به دنبال دارد و در هرکجا درباره تخلفات کارت بازرگانی صحبت می‌شد به اشتباه نام اتاق‌ها وسط می‌آمد. برای رفع این سوءتفاهم با همه نهادهای مربوطه نامه‌نگاری کردیم و توضیح دادیم که اتاق‌ها هیچ مسئولیتی در صدور کارت بازرگانی ندارند و فرآیند صدور کارت توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت دنبال می‌شود.

    رئیس اتاق ایران از نشست با وزیر صنعت، معدن و تجارت و صحبت درباره وضعیت صدور کارت بازرگانی خبر داد و گفت: در این جلسه توافق کردیم که ابتدا کارت عضویت با سنجش اهلیت افراد از طرف اتاق ایران صادر شود و بعد از مدتی که تجربه و سابقه افراد مشخص شد، کارت بازرگانی از طرف وزارت‌خانه صادر شود. از طرفی اصلاح آیین‌نامه مربوطه هم در دستورکار قرار گرفت.

    در انتهای جلسه شورای روسای اتاق‌های استانی، مقرر شد برای جمع‌بندی نهایی، نظرات روسای اتاق‌ها درباره کارت بازرگانی به صورت مکتوب در اختیار اتاق ایران قرار بگیرد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *