به گزارش اکوایران، در حالی‌که انتظار می‌رود بسیاری از بانک‌های مرکزی جهان با توجه به اثر منفی تعرفه‌ها بر رشد اقتصادی خود کاهش نرخ بهره را در دستور کار خود داشته باشند، با این حال انتشار داده‌های مثبت از بازار کار آمریکا و همچنین آسیب‌ندیدن رشد اقتصادی این کشور سبب شد سرمایه‌گذاران انتظارات خود از کاهش نرخ بهره در سال جاری را کاهش دهند.

اما باوجودی که بازارهای جهانی با خوش‌بینی معامله گران مبنی بر دور شدن اقتصاد آمریکا از رکود مواجه شدند، سوال این است که اثرات جنگ تجاری در بازارها کاملا از میان رفته است، یا اثرات تعرفه‌ها بر اقتصاد این کشور مجددا در قیمت‌ها دیده خواهد شد؟

احتمال کاهش رشد و افزایش تورم در آمریکا

موسسه مالی معتبر گلدمن ساکس پیش‌بینی خود از رشد اقتصاد آمریکا را از ۲.۵ درصد به ۱.۵ درصد کاهش داده است و اجماع کلی اقتصاددانان نیز به‌طور کلی رشد ۱.۴ درصدی اقتصاد آن در سال ۲۰۲۵ است. اما از منظر علی رضاپور، تحلیلگر بازارهای جهانی، نکته مهم این است که تعرفه‌ها تا چه اندازه بر اقتصاد آمریکا اثرگذار خواهد بود و این پیش بینی محقق خواهد شد یا خیر.

از سوی دیگر، تورم هسته آمریکا نیز حدود سه درصد پیش‌بینی می‌شود؛ و این سناریویی است که می‌تواند به اقتصاد این کشور آسیب بزند. در صورتی‌که تورم بالاتر از آن باشد و روی هزینه‌ خانوارهای آمریکایی اثرگذار باشد، می‌تواند تولید ناخالص داخلی را باز هم کاهش دهد.

چشم‌انداز رکود در اقتصاد آمریکا

در نظرسنجی که اخیرا از سوی بلومبرگ انجام شده است، نسبت اقتصاددانانی که انتظار دارند اقتصاد آمریکا وارد رکود شود، حدود ۲۵ درصد بوده است، ولی حدود ۷۵ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی، رکود یا رشد اقتصادی منفی بدون رکود را برای اقتصاد آمریکا پیش‌بینی کرده‌اند. اما باید دید که این کاهش رشد اقتصادی در سایر کشورها چطور خواهد بود و آیا سرمایه‌گذاران به سمت بازارهای دیگر حرکت خواهند کرد یا خیر.

تقویم اقتصادی (8)

انعکاس نگرانی از جنگ تجاری در بازار طلا

باوجودی که با آرام‌شدن فضای جنگ تجاری در هفته گذشته، کاهش قیمت طلا در بازارهای جهانی را شاهد بودیم، ولی از دید سرمایه‌گذاران، رسیدن به یک تفاهم تجاری میان آمریکا و چین دشوار خواهد بود و با توجه به موضع‌گیری‌های کشورهایی چون ژاپن درباره استفاده از اوراق آمریکا به عنوان یک کارت برنده در مذاکرات، به‌نظر می‌رسد کاهش قیمت این فلز ارزشمند به کمتر از ۳ هزار دلار دشوار خواهد بود.

چشم بازارها به داده‌های اقتصادی 

اما نگرانی از آینده جنگ تجاری در حالی در بازار طلا خود را نشان می‌دهد که بازار سهام نسبت به پایان آن خوش‌بینی زیادی نشان داده است. این درحالی است که در روزها و هفته‌های آینده اثر تعرفه‌ها در میزان کالاهای وارداتی به آمریکا، داده‌های تورمی و در کل شرایط اقتصادی آمریکا بسیار تحت نظر سرمایه گذاران خواهد بود. در صورتی‌که داده‌ها شرایط مثبتی را نشان دهند، بازار سهام می‌تواند به روند صعودی خود ادامه دهد و دلار نیز تقویت خواهد شد.

شاخص مدیران خرید آمریکا و جلسه فدرال رزرو

شاخص مدیران خرید بخش خدمات آمریکا در این هفته توسط موسسه ISM منتشر می‌شود و بخش‌های مربوط به قیمت و اشتغال آن نیز می‌تواند برای ارزیابی شرایط اقتصادی مورد توجه تحلیلگران باشد. شاخص مدیران خرید بخش تولید این شاخص نیز هفته گذشته منتشر شد که بالاتر از انتظارات سرمایه گذاران بود. 

اما مهم‌ترین خبر در این هفته برگزاری جلسه سیاستگذاری فدرال رزرو است. سرمایه‌گذاران عمدتا انتظار دارند که بانک مرکزی آمریکا در این جلسه نرخ بهره روی بازه ۴.۲۵ تا ۴.۵ درصد ثابت نگه دارد. این درحالی است که پیش از این فعالان بازارها انتظار داشتند که فدرال رزرو از ماه آینده (ژوئن) تا پایان سال هر جلسه یک کاهش نرخ بهره اتفاق بیفتد؛ اما آرام‌تر شدن مواضع دونالد ترامپ و داده‌های اشتغال مطلوب از بازار کار آمریکا که هفته گذشته منتشر شد، سبب شد فعالان بازار احتمال کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن را کاهش دهند؛ به‌طوری‌که بازار اکنون تنها سه کاهش نرخ بهره را در سال جاری قیمت‌گذاری می‌کند.

بیانیه فدرال رزرو و سخنان جروم پاول در کنفرانس خبری که پس از این جلسه برگزار می‌شود، نیز از نزدیک دنبال می‌شود. ابراز نگرانی فدرال رزرو درباره اثر تعرفه‌ها بر رشد اقتصادی آمریکا نیز می‌تواند روی انتظارات بازار از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو اثرگذار باشد. 

این در حالی است که دونالد ترامپ در روزهای گذشته بارها از جروم پاول درخواست کرده تا که نرخ بهره فدرال رزرو را کاهش دهد؛ چراکه به گفته او داده‌های اقتصادی کشور نشان‌دهنده شرایط مثبت اقتصادی آن هستند. این درحالی است که مقامات فدرال رزرو تاکید دارند که اثر تعرفه‌ها بر اقتصاد کشور باید در ماه‌های آینده مورد بررسی قرار گیرد.

جلسه بانک مرکزی انگلستان 

بانک مرکزی انگلستان نیز این هفته جلسه سیاست‌گذاری برگزار خواهد کرد. بیشتر اقتصادهای جهان اکنون نگران اثر تعرفه بر اقتصادهای خود هستند و انتظار می‌رود بانک مرکزی انگلستان در این جلسه نرخ بهره خود را کاهش دهد.

شاخص مدیران خرید و تراز تجاری چین نیز در میان داده‌های اقتصادی در تقویم این هفته هستند. ترازی تجاری چین می‌تواند اثرات اعمال تعرفه‌های ترامپ بر تجارت و اقتصاد این کشور را منعکس کند؛ چراکه تعرفه‌های ترامپ رشد صادرات این کشور را به‌شدت کاهش داده باشد.