به گزارش اکوایران،نعمت‌الله فرزانپور، مدیرعامل شرکت متروی تهران، از آغاز تجهیز کارگاه‌های ساخت خطوط ۸ و ۹ مترو خبر داد و گفت هزینه ساخت هر کیلومتر مترو با تجهیزات، حدود ۵۰ میلیون یورو برآورد می‌شود. به گفته او، تکمیل این شبکه می‌تواند نقش قابل‌توجهی در کاهش مصرف سوخت، صرفه‌جویی در زمان سفر و کاهش ترافیک ایفا کند.

وی در حاشیه بازدید خبرنگاران از روند ساخت خط ۱۰ مترو، افزود که احداث شاخه غربی این خط در اولویت قرار دارد تا بار ترافیکی بزرگراه‌های حکیم و همت کاهش یابد. فرزانپور همچنین تأکید کرد که با بهره‌برداری از خطوط جدید، امکان دسترسی مسافران ورودی از غرب تهران تسهیل خواهد شد.

او گفت تاکنون ۳۰۸ کیلومتر مترو با ۱۶۰ ایستگاه در تهران و حومه به بهره‌برداری رسیده و برنامه‌ریزی‌ها برای احداث خطوط ۸ تا ۱۱ در دستور کار است. به گفته فرزانپور، قرارداد خطوط ۸ و ۹ نهایی شده و خط ۱۱ نیز در مرحله اخذ مجوزهای قانونی است. عملیات حفاری شفت خط ۹ نیز در جریان است.

از سوی دیگر، فرهاد زمانی، سرپرست خط ۱۰ متروی تهران، اعلام کرد که قرار است پنج کیلومتر از این خط از ایستگاه دریاچه چیتگر تا کوهسار تا سال ۱۴۰۶ با شش ایستگاه به بهره‌برداری برسد. به گفته او، خط ۱۰ با ۴۷ کیلومتر طول و ۳۵ ایستگاه، مناطق ۱ تا ۵ و ۲۲ را پوشش خواهد داد و بخش غربی آن شامل ۲۹ کیلومتر و ۲۱ ایستگاه است.

وی با بیان اینکه حفاری این خط به‌صورت مکانیزه و با دستگاه‌های TBM انجام می‌شود، گفت در حال حاضر یکی از این دستگاه‌ها در کارگاه چیتگر فعال است و دستگاه دوم تا پاییز به ایستگاه جنت‌آباد منتقل خواهد شد. زمانی افزود که ۷۰ تا ۸۰ درصد قطعات این دستگاه‌ها توسط تکنسین‌های داخلی تولید می‌شود.

محمدابراهیم باقری، مدیر طرح خط ۱۰، نیز گفت این پروژه به عنوان طرحی شش‌ساله در نظر گرفته شده و هدف آن اتصال شرق به غرب پایتخت از تهران‌پارس تا وردآورد است. او گفت در فاز اول، بخش دریاچه تا میدان کتاب تا سه سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

باقری خاطرنشان کرد که هزینه اولیه این پروژه حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده و در صورت تأمین منابع، ساخت کامل آن طبق زمان‌بندی پیش خواهد رفت. وی افزود که این خط با داشتن شش ایستگاه تبادلی، پوشش مناسبی برای مناطق شمالی تهران و به‌ویژه منطقه ۲۲ فراهم خواهد کرد.