تورم افسارگسیخته در اقتصاد ایران، کاهش ارزش پول ملی و افت قدرت خرید مردم را در پی داشته است. در چنین شرایطی، مردم به دنبال راههایی برای حفظ ارزش داراییهای خود هستند. مرتضی افقه، استاد اقتصاد، با بررسی گزینههای مختلف سرمایهگذاری، توصیههایی برای فرار از تورم و جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه ارائه میدهد.
سالهاست که اقتصاد ایران با تورمهای افسارگسیخته دست به گریبانگیر است. در حدود ۵۰ سال اخیر، به جز معدود سالهایی نرخ تورم ایران دو رقمی بوده و این موضوع کاهش ارزش پول ملی کشور و تضعیف رفاه مردم را در پی داشته است. از سوی دیگر، طی این سالها، میزان افزایش حقوق کارمندان و کارگران نیز از تورم جامانده و ارزش حقیقی دستمزدها طی سالهای گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
به همین دلیل مردم همواره به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند سرمایه خود را از تورم در امان نگه دارند. از همین روی، بازارهای مالی مثل بورس و بازارهای کالایی مثل طلا و سکه به سنگر تورمی مردم تبدیل شدهاند. اما سرمایهگذاری در هر یک از این بازارها مستلزم درنظر گرفتن برخی نکات و ریسکها در مورد این بازارها است.
مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی و استاد اقتصاد دانشگاه چمران، به ارائه راهکار برای حفظ ارزش پول و افزایش سرمایه در شرایط تورمی پرداخته است.
افقه ابتدا به آمار تورم در چند سال اخیر پرداخت و گفت: «نزدیک به هفت سال است که مردم تورم بالای ۳۰ درصد را تجربه میکنند و بعد از انقلاب نیز آمار تورم دو رقمی بوده، بر همین اساس تا الان مردم یاد گرفتند که چگونه در این وضعیت زندگی کنند و درآمد خود را کسب کنند.»
این استاد دانشگاه تاکید کرد: «در شرایط تورمی فعلی، مردم نباید نقدینگی زیادی نگهداری کنند. یکی از راهکارهایی که برای فرار از تورم وجود دارد این است مردم کالا خریداری کنند، با این کار سودی نخواهند برد اما ارزش پول خود را حفظ خواهند کرد.»
افقه به زمینههایی که قابلیت سرمایهگذاری دارند اشاره کرد: «سرمایهگذاری در ارز و طلا به دلیل قدرت نقدشوندگی بالایی که این دو مورد دارند، برای افرادی که میخواهند پول خود را در سریعترین زمان نقد کنند، مناسب است. البته سرمایهگذاری در ارز و طلا ریسکپذیر است و نیاز به تخصص در این زمینه دارد.»
او در ادامه افزود: «پول نقد باید تبدیل به ارز و طلا شود یا از طریق بازارهای مالی در جریان تولید گذاشته شود. همچنین میتوان سرمایه را در خرید کالاهایی که ارزش آنها کم نمیشود هم هزینه کرد.»
افقه درمورد سرمایهگذاری در بازارهای مالی نیز گفت: «بازارهای مالی نیز میتواند گزینه خوبی باشد اما بازارهای مالی در ایران به دلیل اینکه تحت تاثیر تحولات سیاسی و پیشبینی نشده هستد و از روند خاصی تبعیت نمیکنند، نیاز به مشورت با متخصصان دارد.»
این استاد دانشگاه سپردهگذاری در بانک را مورد بررسی قرار داد: «کمریسکترین سرمایهگذاری که برای مردم وجود دارد، سپردهگذاری در بانک است اما چون نرخ سود بانک از نرخ تورم پایینتر است، باعث کاهش قدرت خرید خواهد شد.»
او پیشنهاد داد: «سرمایهگذاری در بازار مسکن نیز میتواند گزینه مناسبی باشد. همچنین در صورتی که سرمایهگذار با متخصصان بازارهای مالی کار کند، میتواند سرمایهگذاری مناسب و کمریسکتری داشته باشد.»
افقه در قسمت دیگری از حرفهای خود گفت: «البته توصیه اصلی را باید به دولت و حکمرانان کرد تا فکری کنند. چرا که خود را در یک مخمصهای گرفتار کردند که نمیخواهند مشکل را حل کنند و وابسته بودن کشور به نفت، باعث شده است تا مشکل روابط سیاسی و تجارت خارجی حل نشود.»
این کارشناس اقتصادی در پایان اشاره کرد: «روندی که در حال حاضر در کشور طی میشود، افق روشنی ندارد، به خصوص که این مشکلات بیشتر هم شدهاند.»
خبرنگار گسترش
دیدگاهتان را بنویسید